Pysseldags!! (to keep a good mood)

Bonjour 💋
Senaste dagarna har jag inte gjort sÄ mycket, mest sovit och haft huvudvÀrk. Har mÄtt skit eftersom jag vet att jag egentligen skulle vara pÄ sprÄkresa just nu... Jag har Àtit och sÄ men varit pÄ sÄ dÄligt humör att jag skÀms :s
Iallafall, imorse blev jag sÄ trött pÄ mig sjÀlv sÄ jag bestÀmde mig för att jag fan fÄr ta och hitta pÄ saker att göra hemma istÀllet.
The best decision of my life (typ) <3
Fattade inte hur mycket bÀttre man mÄr om man gör roliga saker. Vad uppenbart det lÄter nu nÀr jag skriver det, men sÄ Àr det...
Resultatet blev iallafall att jag spacklade och mĂ„lade min vĂ€gg, la upp gardinerna, mĂ„lade naglarna och gjorde ett DIY-pan collar halsband. Älskar verkligen att pyssla!! Fick tankarna pĂ„ annat oxĂ„ ett tag, rekommenderas :)
//Caroline


my story

Jag Àr Caroline, underbara bloggens andra hÀlft. Kanske har du redan fattat att jag har en Àtstörning, men det Àr inte typisk anorexi eller bulimi (Ànda tills jag blir diagnosticerad med just det, men det har inte hÀnt Àn...). Min sjukdom har dragit ner mig tillrÀckligt lÄngt nu; det Àr dags för recovery. Genom bloggen hoppas jag stöda och peppa bÄde mig sjÀlv och ni andra :)

Som jag sa har jag inte "vanlig anorexi" (eller vad man nu ska sĂ€ga) utan en ÄTSTÖRNING. Det innebĂ€r att man har ett sjukligt förhĂ„llande till mat, men inte att man nödvĂ€ndigtvis visar alla symptom för anorexi. Jag har tex aldrig haft som avsikt att gĂ„ ner i vikt, det "bara hĂ€nde".

Hösten 2012 gick jag ner ~10 kg. Det berodde pÄ olika saker, men lite kortfattat kan jag sÀga att jag var stressad i skolan och pga flytt och dÀrför inte tÀnkte sÄ mycket pÄ att Àta ordentligt. Jag mÀrkte inte sjÀlv att jag Ät mindre, min magsÀck hade krympt sÄ jag blev mÀtt vÀldigt fort och tyckte vÀl att om man blev mÀtt sÄ hade man Àtit bra.

I januari Äkte alla nior till Polen. Det var dÄ nÄgra lÀrare reagerade pÄ hur lite jag Ät och första skoldagen efter resan kom min mentor in pÄ musiken och bad mig att följa med honom. Vi gick till skolsyster och hon vÀgde mig och konstaterade att jag gÄtt ned vÀldigt mycket i vikt. Vi pratade, jag var chockad och kÀnde mig pÄhoppad men vi bestÀmde att vi skulle ses en gÄng i veckan. Detta skedde i hemlighet frÄn mina kompisar för att jag skÀmdes sÄ mycket (har alltid stÀllt höga krav pÄ mig sjÀlv och det hÀr stÀmde inte riktigt överens med personen jag ville va...), mina brorsor fick inte ens veta, bara jag, mamma, pappa, skolsyster och mentorn visste.

MÄlet var att stanna av raset och sen börja gÄ upp i vikt men jag kÀmpade en hel del med att orka all mat. Mina förÀldrar sa till mig att om jag gick ner ett gram till skulle de tvinga i mig mat. SÄ nÀr jag i februari mÀrkte att jag gÄtt ner mer började jag dricka vatten före varje invÀgning hos skolsyster, sÄ vÄgen visade mer. Problemet var att jag fortfarande inte gick upp och fick dricka mer och mer vatten varje vecka. I april lÄste jag in mig pÄ skoltoaletten och hÀvde i mig 2 liter (hur jag lyckades med det Àr ett mysterium) och vÀgde fortfarande mindre Àn vad jag skulle.

I mitten av april bestÀmde sig pappa för att vÀga mig hemma, och jag hade inte druckit innan. DÄ brast det för mig, jag mÄdde skit och berÀttade för honom om vattnet och jag mÄste ha vÀrldens snÀllaste pappa, för han var sÄ förstÄende att det gjorde ont. Jag var vÀrldens lögnare och mÄdde skit för det, men ÀndÄ gjorde jag om det i april-maj. Det blev som en ond cykel, jag skulle bara hjÀlpa mig sjÀlv en invÀgning men sen bara fortsatte det och jag skÀmdes sÄ mycket! I maj erkÀnde jag igen och vÀgde 14 kg mindre Àn sommaren 2012.

En hel del bidrog till min nedstĂ€mdhet som djupnade i maj, bl.a. alla kontakter pĂ„ VĂ„rdcentralen, BUM, BUP, i skolan, de kommande pĂ„ Stockholm Centrum För Ätstörningar och ens hemma. Allt cirkulerade kring mat, men istĂ€llet för att bli peppar till att ta tag i allt pĂ„ riktigt kĂ€nde jag mig vĂ€rdelös och som en förlorare som behövde sĂ„ mycket hjĂ€lp. Ja, varför jag blev deprimerad Ă€r en lĂ„ng historia med en hel del orsaker men det var vĂ€l den mest laddade triggern.

I slutet pÄ maj var jag pÄ BUP för första mötet (tillsammans med mamma), dÀr jag trÀffade Cornelia i vÀntrummet och fattade att jag helt enkelt inte skulle kunna hÄlla allt hemligt lÀngre. Samtidigt var jag sÄ glad att hon kom, jag kÀnde mig lÀttat att nÄn fick reda pÄ allt, för nu var jag ÀndÄ tvungen att förklara. TyvÀrr dröjde det 1 vecka innan vi pratade.

Det första BUP ville göra var att kolla min lÀngd, vikt och puls. Min puls var dÄ 37, vanligt ligger pÄ 60-90, grÀnsen för att Äka in pÄ akuten Àr 40. SÄ vi Äkte direkt till SöS dÀr jag blev inlagd akut. De sa att om vi vÀntat en vecka till hade jag troligen dött vid minsta anstrÀngning.

PÄ avdelningen blev jag satt pÄ "överlevnadsdiet", bara tillrÀckligt med kalorier för att fÄ ligga ner i sÀngen. Jag fick gÄ fram och tillbaka till toan, men totalt 4,5 timmar/dag fick jag bara ligga ner och titta pÄ tv eller prata (inte ens lÀsa) (efter varje mÄltid). Efter 6 dagar lÄg pulsen stabilt över 40 och jag fick Äka hem.

Tiden pÄ sjukhuset var som ett "wake up-call". Jag fattade hur illa jag hade gjort min kropp men ocksÄ hur fel jag hade Àtit, jag insÄg att portionerna som knappt tillÀt mig göra nÄgonting pÄ sjukhuset motsvarade ungefÀr vad jag Àtit hemma, men dÄ hade jag gÄtt i skolan och trÀnat ocksÄ.

Hemma var jag bara pĂ„ permission frĂ„n SöS, sĂ„ vi fick ett matschema och en massa regler jag ska följa. Jag fĂ„r bla inte laga eller lĂ€gga upp mat sjĂ€lv, och det Ă€r lĂ„gaktivitet som gĂ€ller, sĂ„ ca 30 min lĂ„ngsam promenad/dag. Kul sĂ€tt att fira sommaren pĂ„! Efter nĂ„gra dagar skrevs jag helt ut frĂ„n SöS och dĂ„ tog SCÄ över mitt fall. Deras plan Ă€r att öka mitt matintag var tredje dag och stegvis fĂ„ mig att Ă„tergĂ„ till ett normalt förhĂ„llningssĂ€tt. Det Ă€r jobbigt, de utgĂ„r frĂ„n att jag har anorexi och pratar om en massa "krafter" hit och dit som sĂ€ger saker till mig och fĂ„r mig att lĂ„ta helt knĂ€pp...

18 juni var det meningen att jag och en kompis skulle Ă„ka pĂ„ sprĂ„kresa till England 3 veckor, nĂ„got vi sett fram emot sen i september. Men doktorn pĂ„ SCÄ gav mig inte lĂ€kartillstĂ„nd att Ă„ka, sĂ„ fem dagar innan fick jag veta att resan inte blir av. Jag VAR en spegel dĂ„, och beskedet var en kastad sten i min riktning. Det var precis sĂ„ jag kĂ€nde.
SÄ nu jag har nÄtt botten, iallafall den botten jag tÀnker nÄ, nu ska jag bara UPP UPP UPP! Bli av med doktorer, besvÀrliga förÀldrar och sjukdomen! Bli frisk, fÄ tillbaka mensen som försvann i november, kunna skratta och le som vanligt och fÄ ett normalt liv igen! Det Àr dags nu, det blir tufft men jag ska klara det! :)

/Caroline


Konsten att tala

Jag tĂ€nker vĂ€ldigt mycket. Jag tĂ€nker ofta pĂ„ hur jag skulle förklara vad jag tĂ€nker och kĂ€nner. Men det Ă€r sĂ„ svĂ„rt med sprĂ„k. Ett ord betyder ju inte samma sak för mej som för nĂ„gon annan. Vissa dĂ€r emot verkar ha precis samma uppfattning om vart enda ord man anvĂ€nder. Är det det som kallas att vara likasinnade? Men det finns sĂ€kert nĂ„gon som tĂ€nker pĂ„ samma sĂ€tt som jag med andra ord... och plötsligt har vi tvĂ„ betydelser av likasinnade.

Jag sa till Ingela pÄ BUP att jag Àr frustrerad. Det Àr ingen grundkÀnsla sa hon. Det Àr en följdkÀnsla. Hon sa till mej att förklara det med andra ord. InlÄst och utslÀngd pÄ samma gÄng? JasÄ sa hon Àr det din uppfattning av vad frustration Àr.

Frustration har inga synonymer... Finns det egentligen NÅGOT ord som har en synonym? Och vad Ă€r egentligen en följdkĂ€nsla. Det Ă€r vĂ€l inte sjĂ€lva ordet som bestĂ€mmer om kĂ€nslan Ă€r dĂ€r i grunden eller som följd av en annan. Är en kĂ€nsla som kommer till följd av en hĂ€ndelse ocksĂ„ en följdkĂ€nsla? DĂ„ Ă€r vĂ€l de enda grundkĂ€nslorna i stort sett de instinkter som alla djur har; trötthet, hunger, lust (av alla slag)... aktion=grundkĂ€nsla, reaktion=följdkĂ€nsla? Och om sĂ„ Ă€r fallet. Vad spelar det för roll om det Ă€r en grund eller följdkĂ€nsla jag kĂ€nner.

Jag Àr oftast sjukt trött nÀr jag gÄr frÄn BUP. Det Àr vÀl en del av hennes jobb att förstÄ hur jag tÀnker men för att det ska vara möjligt blir jag tvungen att förstÄ hur hon tÀnker. Eller kanske bara att tala samma sprÄk som hon. För det verkar jag inte göra just nu.

/Cornelia

NÄgon av oss mÄste ju börja ;)

Jag har precis gjort fĂ€rdigt min lilla text i menyn och kĂ€nner att jag inte fick med ens en femtedel av vad jag ville pĂ„ nio meningar. HĂ€r kommer alltsĂ„ en liten sammanfattning av öhh
 allt

 
NÄgonting jag inte alls nÀmnde Àr min Ängest. Jag vet inte om jag haft den sedan jag var liten eller om det dÄ bara var nÄgon slags överladdning av kÀnslor som startade allting. Första gÄngen jag definierade min Ängest som Ängest var nog först i Ärskurs 6-7. Sedan dess har den vuxit och vuxit.

Det var alltsÄ dÄ i början jag började skada mej mer och mer som en slags sjÀlvmedicinering. Men dÄ förstod jag inte varför det kÀndes bÀttre nÀr jag skadade mej. Jag minns inte riktigt men jag tror att det var min kÀra bloggpartner Caroline som googlade sig fram till att man fÄr endorfiner i blodet nÀr man gör sig illa, vilket gör en lugn. Det stÀmmer för mej. Men det finns andra anledningar till att mÀnniskor skadar sig ocksÄ.

Tills för nÄgra mÄnader sedan lÀngtade jag alltid efter nÄgonting. Det kunde vara efter en matrÀtt, att Äka till stallet, göra nÄgonting speciellt eller att skada mej sjÀlv. PoÀngen Àr inte vad jag lÀngtade efter utan bara att jag hade ett litet ljus i mörkret (kliché), nÄgonting att se fram emot helt enkelt. Sedan försvann det. Jag vet inte varför men det gjorde det. Jag slutade lÀngta.

Samtidigt som Ängesten vilken tidigare varit ett slags molande i bakgrunden -ibland stark, ibland svag, ibland för liten för att uppfatta- plötsligt kom som ovÀntade attacker. Mycket intensivare Àn förut. Allt oftare (men fortfarande med varierande lÀngd). Jag hade inte lÀngre min vanliga utvÀg - sjÀlvskada. Jag brukar förklara det med en metafor:
Om du har klaustrofobi men mÄste sitta i ett litet, litet rum blir det antagligen lÀttare om det finns en dörr (sjÀlvskada) som du vet att du kan gÄ ut genom Àven om det inte Àr bra. Men om den dörren försvinner Àr det ganska naturligt att du sÄgar ett nytt hÄl i vÀggen som du skulle kunna ta dej ut genom om du verkligen inte stÄr ut lÀngre.
DÀrför fick jag sjÀlvmordstankar.

Det var inte sÄ att jag var pÄ vÀg att ta mitt liv varje dag men möjligheten fans dÀr; jag skulle kunna dricka ett glas vatten, jag skulle kunna sÀga hej till hen dÀr borta, jag skulle kunna dö. Det var lugnande att veta det.

Jag var med en kusin över en helg. Hon Ă€r bra att prata med
 Hon har rest runt mycket och lĂ€rde mej lite om Yoga och meditation. Tidigare hade jag ingen motivation till att ta mej ur allt men hon gav mej ett mĂ„l; att fĂ„ balans. Jag försökte bete mej mer konstruktivt. Inte sitta och Ă€lta tills jag blev galen pĂ„ mej sjĂ€lv.

Men den dagen, den 4 juni (en vecka sedan idag), fanns det inga bra alternativ. Antingen skulle jag inte klara av att göra det eller sĂ„ hade jag lovat mej sjĂ€lv att aldrig göra om det. Jag försökte tĂ€nka pĂ„ framtiden men förstod inte hur det nĂ„gonsin skulle kunna Ă€ndras


Men nu har jag lite motivation igen, i alla fall frÄn och till. Det Àr bÀttre att Àlta Àn att dö. BÀttre att skada sig Àn att dö. BÀttre att lÀgga sig och sova Àven om jag borde Àndra min dygnsrytm dÄ jag sov ca 16 timmar om dygnet förut. SÄ jag ska försöka och försöka. Detta skulle inte bli nÄgon deppblogg! Det var vi överens om!

/Cornelia

RSS 2.0